1998 yılından bu yana 11 Underground albümü ile adını zirveye yazdıran ve son olarak “Atraksiyon”albümünü çıkaran “Dön Desem Gelirmisin” adlı parçasına da profesyonel bir clip çeken ve yeni albüm hazırlıklarına başlayan Elnino içtenlik ile sorularımızı yanıtladı .
Merhaba Elnino.
Öncelikle kısaca kendinden bizlere bahseder misin ?
Teşekkürler, sizlere de merhaba… Elnino müzikte 10. yılını kutlayan ender insanlardan biridir. 11 albüm, sayısız konser, tv & radyo prodüksiyonları ile Bursa’da adı geçen bi markadır.
Kısa zaman önce 11. Underground albüm'ün olan "Atraksiyon" Albümü'nü çıkardın ve Albüm içinde bulunan "Dön Desem Gelirmisin" adlı parçayada güzel bir klip çektin.Albüm dinleyicilerin tarafından nasıl karşılandı yorumlar ne kadar olumluydu ?
Bu albümde geldiğim noktayı görebildim. Gerek müzik gerekse söz anlamında çok yol kat ettim. Tepkiler umduğum gibi çok fazlaydı. Dinleyicilerimin beklediğine değdi açıkçası. 45000 civarında şu anki download
Tıpkı dediğim gibi bandrole gerek yok… Daha fazla dinleniyoruz artık her durumda. Sonuçta anlaşıldı ki albümün kalitesi bandrol ile yada 2 tane tv ye çıkmakla ölçülmüyor. Dön Desem gelir misin şarkısı olanağan üstü ilgi görmüştü ve klip çekme kararı almıştım. Klibin ardından parça katlanarak çok daha büyük kitlelere ulaştı. Çevremden ve uzak diyarlardan siteme gelen yorumlar her geçen gün artıyor. Şimdilik her şey hak ettiğim gibi…
Yeni albüm hazırlıklarına başlamış olmalısın bildiğim kadarı ile, yeni albüm hakkında bizleri bilgilendirir misin? Çıkacak olan albüm'de ne gibi sürprizler olacak, albümde yine bir parçana klip çekecek misin ?
Yeni albümün neredeyse tüm beatleri hazır. Elektronik beatler hazırladım biraz daha modern biraz daha eğlenceli olacak. Sürpriz olarak albümü yaparken extra bişeyler düşünülebilir. Evet sıradaki albümde de klipler olacak, bundan sonra klipsiz albüm olmayacak.
Bizlere " Elnino Music Production " öyküsünü ve nasıl kurulduğunu anlatabilir misin? Elnino. .
Tam olarak 2002 yılında Radyolarda Prodüktör olarak çalışmaya başladıktan sonra kuruldu. Radyoların dışında kendimde işler almaya başladım ve gerekli stüdyoyu hazırlayıp ekipmanı ayarladım. Burada çok sayıda firma ve sanatçıya kayıt yaptım destek verdim. Bu şekilde zamanla çok daha fazla gelişerek ve büyüyerek işler devam etti. 2007 yılında Video Production işlerine de el atmam sonucu “Elnino Production” olarak yeni bir isim altında çalışmalara devam etmeya başladım. Sadece müzik değil, klip, film vb… çalışmalarda önümüzdeki günlerde bizleri bekliyor….
Albümler'inin Beat'larını ve mastering işlerini kendiniz mi yapıyorsunuz ?
Tüm beat ıvır zıvır aklına ne geliyorsa kliplerde ne görüyorsan duyuyorsan hepsi bizim tarafımızdan yapılıyor. Bazen sample kullanıyorum, bazende kendim yapıyorum. Canım nasıl isterse, özgürüz yani rap bu istediğini yap. Kimse bişey diyemez. Diyen varsa pop tabularına uysun.
Dön desem gelir misin adlı klip diğer klip'lerine nazaran profesyonel olmuş bu klip'i tam olarak nerede çektin Elnino .
Evet gün geçtikçe yeni şeyler öğreniyorum. Yani ben bu işin eğitimini almadım ama çok daha iyi işlerde çıkacak ileride. Her şey azimle oluyor, konservatuara gitmekle ne sanatçı ne şarkıcı nede yönetmen olunuyor. Önce insan olmak gerek
Sonra gerisi çalışa çalışa olur. Klip Bulgaristan’ın Kırcaali kasabasında çekildi. Yaklaşık bir hafta boyunca çekimler yaptık, oldukça zevkli geçti. Kasabada neredeyse herkes şaşkındı neler oluyor burada diye, klip yayınlanınca her şey anlaşıldı tabi… Ve “Dön Desem Gelir misin” gözlere hitap etmeye başladı.
Bulgaristan'da doğup büyümüş biri olarak Türkiye'de sıkıntı çekiyor musun.Hani mesela "Şeref namus" adlı parçanda dile getirmişsin gibi geliyor.Bu konu hakkında bizleri bilgilendirebilirmisin ?
Güzel bi soru… Orada doğdum ama burada büyüdüm diyelim, daha doğru olacaktır. Ben 5 yaşındayken geldik buraya, tüm akrabalarımız sevdiklerimiz sınır dışı edildi o dönemde. Daha sonra Kominizm rejimi yıkıldı ve Bulgaristan toparlandı. Rahmetli Babaannem ve dedem uzun yıllar daha orada kaldılar. Yani ayrılıklar ve kopukluklar oluştu tüm göçmenlerin sülalesinde. Sorunlar 89 yılına kadar vardı ondan sonra zaten yine gidip gelinebiliyordu oraya. Sık sık gider akrabalarımı görürüm onlarda gelirler…
Gelelim şeref namus şarkısına… Evet orada anlattıklarım kelime kelime doğru ve yaşanmış olaylar. Bunları saklamamak gerek, bazı gerçekler var ve herkesin bilmesi iyi olacak… Devamı da gelecek…
Albümlerinde mutlaka romantik yani rap dilinde melankolik parçalar bulunmakta. Bu parçaları hangi ruh halin ile seslendiriyorsun elnino ?
Her tarz parça yapmayı seviyorum, slow şarkılar başkadır tabi ki. Genelde her zaman çıkmıyor böyle içten şarkılar. Genelde geceleri karanlıktan ve çevremdeki olaylardan çok etkilenirim…
Jet Aydın ile çıkarmış oldugun parçalardan "Neden" adlı parçada birçok kesim tarafından sevildi.Bize kısaca Jet Aydın'ı kendi kalemin ile anlatırmısın
O kendi kardeşim kadar sevdiğim birkaç kişiden biridir. Hafif tombiş, takım elbise giyen, gerektiğinde çok iyi sivil polis taklidi yapabilen, yurdumun işini hakkıyla yapan ender memurlarındandır. Neden ve Kalbini Kırarım parçalarında performansı gerçekten mükemmel. Kendi soloları da çok güzel onları da dinlemekte fayda var.
"Burokrasiye Ragmen" adlı albümünde eğitim sitemini dile getirmişsin ve bir bakıma yerden vere vurmuşsunuz
Bunun sebebi nedir Elnino ?
Evet vurmamda gerekiyordu. Saçma sapan bi sistemle bu geleceğin çocukları ne kadar eğitim alabilir ki ? Rant ve koltuk sevdasına öğrencilerin hakkın yeniyor. Bunları tek bi isim sert bi şekilde uyarabilirdi oda gereken albümü yaptı zaten. Milli Eğitim Elnino ’yu çok aradı albüm sonrası. Ama askerdi ve dokunulmazlığı vardı. Bu olayda öyle kapandı, ama bu değildir ki devamı gelmeyecek. Her an her şey olabilir.
Nöbetteyim gelicem adlı albümü askerliğini yapmış olduğun Artvin'de tamamladın.Ve diğer albümlerine nazaran daha fazla tutuldu gibi, şu an itibarı ile sitenden en çok indirilen albüm'ler arasında (7108 defa) Albümü burada ne şartlar altında bitirebildin Elnino ?
Askerlik kuşkusuz kolay değildir, zorlukları ve güzellikleri çok fazladır. Görevim itibari ile büyük bi makamda bilgisayar başındaydım. Geceleri gizli gizli müzik ve beatler yapıyordum. 7+1 ses kartı takmıştım extradan. Dön desem gelir misin şarkısını yaptım askerliğimin 10. ayında. O kadar dolmuşumki neredeyse bir yıl sonra kaydettiğim ilk şarkı olağanüstü bi ilgi gördü. Bizim tüm askerler şarkılarımı dinliyordu arabalarında. Land Rover ve Transitlerde Dön Desem Gelir misin şarkısı yankılanıyordu. Bir gün bizim Bölük Komutanı Yüzbaşı Şener ÇELİK bu şarkıyı duymuş ve vay be demiş alamancılar iyi söylemiş iyi şarkı yapmışlar… Bizim uzman çavuşlardan biri de yok komutanım o bizim Ferdi’nin şarkısı alamancıların değil demiş. O gün görevden döndüğü gibi Komutanım beni çağırdı. Güzel şarkı yapmışsın tebrik ederim dedi. Şaşırdım tabi aha dedim şimdi yandık hehe… Sivilde bu işi yaptığımı ve burada da ara sıra yaptığımı söyledim (: Inanılması zor ama bilgisayarda yapılan bi sarki gibi değil di hiç
Bizim çayçı dursun alinin de sesi ünlüydü zaten onla düet olması extra bi sempati topladı. Birkaç Ay aradan sonra Tabur Komutanı Yarbay Nihat DOĞAN habercilerini göndererek getirin bakalım bizim Ferdi şarkı yapıyormuş dinleyelim demiş… Neyse USB belleğe kaydettim ve dinlettim Benim kısım Komutanım Binbaşı Erhan KESEMEN’de oradaydı. Ben tabi eyvah şimdi yandık mı desem vay be olaylara bakmı desem endamıyla dinlettim. Sağ olsunlar bişey demediler. Devam et dediler. Yalnız Telik hakkımızı isteriz ona göre diyerek hoş bi şekilde sohbet ettik. O günden sonra izni kapmış gibiydim ve boş bulduğum her fırsatta albüm ile ilgilendim ve o anki duygularımı yansıttım. Gerçekten benim sitem dışında her yerde karşıma çıkıyor albüm ve askerden bile o kadar promosyon yapabilmek gerçekten çok güzeldi. Tüm komutanlarıma ve katkıda bulunan herkese tekrar tekrar teşekkür ediyorum.
Jöntürk ile münasebetiniz iyi yanılmıyorsam.Yeni albümünde veya ileride Jöntürk ile de yeni projeler üretmek istermisiz
Evet iyi tabi ki. Kötü olması içinde bi sebep yok. Biz işimiz yapıyoruz, biz herkesin yapamadığını yapıyoruz. Yeni projeler ve yeni işler gelişen zamanda belli olur. Her an her şey olabilir.
RadyoBoyko'nun izmir party'si tam istediğin gibi geçmiş olsa gerek sitende gördüğümüz kadarı ile,Party'de sana olan ilgi ve ortamı kısaca açıklarmısın bizlere
Evet Göçmenlerin toplandığı bi partydi ve gerçekten çok eğlendik. Gerek ilgi gerekse ortam mükemmeldi. Atraksiyon albumunden birkaç parça okuduk ve tepkiler çok güzeldi. Elton’un yanımdaki performansı da gayet iyiydi.
Bu güne kadar tam kalem 11 Underground albümü çıkardın ve herhalde bir rapper'in 11 albüm çıkarması kırılması güç bir rakam olsa gerek.11 Underground albümü ve 1998 yılından bu yana verilmiş birçok emek.Bunların karşılığını aldığını düşünüyormusun yani biz Elnino'yu daha büyük organizasyonlarda da görmek isteriz.Şu an içinde bulundugun konum seni tatmin ediyormu acaba ?
Evet zor bi iş, sabır ve emek istiyor. Yılmamak gerek çok çalışmak ve zaman ayırmak gerekiyor. Bu müziği yaparken hiçbir zaman karşılık için yapmadım. Eğer öyle yapsaydım şu anda Tv de çıkan birkaç rapçi sadece orada görünür fakat cebimde metelik olmazdı tıpkı onlar gibi aç kalırdım. Büyük organizasyonlarda yer almak sorun değil ama bana göre değil bunlar. Çünkü bu işin getirisi yok, ekmek nerde yersen orda kalırsın. O büyük organizasyon bugün var 6 ay yok. Ben kendi işime ve kariyerime bakıyorum. Bunun yanında extra hobim olarak ta müzikle ilgileniyorum. Hiç bi çekememezliğim yada tatmin olamamış duygum yok. Her şey fazlasıyla güzel zaten.
Peki Elnino bundan sonra yani artık hayatını kazanma aşamasında seni ne gibi engeller bekliyor, Rap bundan sonra da senın için bir yaşam tarzı olarak mı kalacak yoksa bir yerde benden bu kadar diyecekmisin veya bu konuda idealist düşüncen ne yönde olacak ?
Şu anda hayatımı zaten başka işten kazanıyorum. Geleceğe hazırım ve zorluklarını tahmin edebiliyorum. Rap demiyelim de müzik diyelim… Her dalını yapmaya devam edeceğim. Yıllar geçse de “Elnino” ismi kalacak ve illa ki bişeyler üretecek. Hatta bir gün çocuğum olursa onunla da parçalarımızı dinleyebileceksiniz. Yeterki sağlık olsun…
Röpörtaj teklifimizi kabul ettiğin için sanalrap.net bünyesi olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz Elnino.Başarıları'nın devamını dileriz.
Ben de çok teşekkür ederim, sorular ve ilginiz gerçekten çok güzel. Sitenizde harika gidiyor başarılarınızın devamını diliyorum…